Experiment Zonne-energie (straling)

In dit experiment leert de student over de ideale hellingshoek of invalshoek voor zonnepanelen. Er zijn twee soorten zonnepanelen: kristallijne panelen en dunne film panelen. De opbrengstcurve is voor beide panelen anders bij verschillende hoeken. De student gaat dit bewijzen.

De student leert het verschil tussen de zonnepanelen, leert metingen verrichten, leert welke formules kunnen worden gebruikt, hoeveel vermogen een mobiele telefoon nodig heeft om de batterij op te laden en hoe ze een mobiele telefoon kunnen opladen met zonne-energie. De student leert ook om te werken met elektriciteit, millimeters, batterijen en aansluitkabels en leert Excel te gebruiken en grafieken te interpreteren vanuit Excel. Aan het einde van dit experiment, weet de student waarom het belangrijk is om de juiste hoek te berekenen en kan beslissen welk paneel hij moet gebruiken bij zijn project. De leerkracht kan dit experiment gebruiken bij lessen over de hoek van installatie van panelen of wanneer het gaat over de verschillende panelen en de productie ervan.

Benodigdheden: verstelbare invoer, twee soorten zonnepanelen, 12V accu, zonnelader, twee multimeters, bouwlampen, 12V mobiele telefoon oplader, kabels, Excel. De voorbereidingstijd is weinig. Alleen de apparatuur moet worden verzameld.

Het experiment beslaat ongeveer 4 uur (of minder wanneer de student veel ervaring heeft met elektriciteit en weet hoe Excel te gebruiken).

Link naar het bestand Experiment SOLAR 1.1 | NL
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s