Forsøg med kompost

Komposteringsprocessen er tidskrævende og tager normalt flere måneder fra det friske udgangsmateriale til færdig kompost. Under et projekt på ca. 10 uger bør det være muligt for eleverne at lave deres egen kompost (fra begyndelsen til enden). Men normalt har skoler simpelthen ikke tid nok til at udføre dette forsøg.

I dette forsøg kan eleverne udføre fire forskellige kompostforsøg på relativt kort tid. Hvert forsøg tager omkring 2 timer (praktisk arbejde), og afhængigt af lærerens ønsker, vil der også gå nogle timer til afrapportering og præsentation.

Med normalt udstyr og redskaber (som normalt er til stede på en skole) og materialer, der nemt kan anskaffes, kræver disse forsøg ikke en masse forberedelse. Materialer, der skal bruges: sand, jord, kompost, filtrerpapir, eddike, tragte, måleglas mv.

Det første forsøg beskriver, hvordan man bestemmer en komposts porøsitet. I forsøget måler eleverne porevolumen i en kompost eller jordprøve. Porøsiteten angiver andelen af vand- og luftholdige porer i en given mængde jord.

Det andet forsøg viser, hvordan man bestemmer kompostens vandkapacitet. En jords vandkapacitet bestemmer dens evne til at opretholde planteliv i tørre perioder. Målet med dette forsøg er at bestemme en jords eller komposts evne til at bevare fugten (på trods af dræning på grund af tyngdekraften).

I det tredje forsøg bestemmes indholdet af organisk stof i kompost. Hvis en ovntør prøve af jord eller kompost opvarmes til glødning ved 500 ° C, vil det organiske materiale i prøven forbrændes. Målet med forsøget er at bestemme de organiske og mineralske fraktioner i en kompost eller jordprøve.

Det fjerde forsøg beskriver, hvordan man bestemmer kompostens bufferkapacitet. Færdig kompost har sædvanligvis en pH omkring neutral, i området fra 6-8. Der er også en tendens til, at kompost har en høj bufferkapacitet, hvilket betyder, at den modstår ændringer i pH-værdi. Målet med dette forsøg er at bestemme, om tilsætning af kompost til jorden, øger jordens evne til at modstå pH-ændring.

Link til dokumentet Experiment composting 2.0 (new) | DK
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s